Visit Vilanova

El Dinou, cuina de proximitat i qualitat a Vilanova i la Geltrú

Al palauet del primer pis del carrer Comerç número 2, just al costat de la plaça de les Cols, s’amaga un restaurant tan singular com l’espai que ocupa. Al bell mig de Vilanova i la Geltrú, El Dinou aposta per la cuina de mercat, els productes de proximitat i la cuina casolana amb un toc contemporani. De tot això i de la passió que hi posen als seus plats en parlem amb la xef Núria Lucas, alma mater de El Dinou.

La proposta gastronòmica de El Dinou se centra en la cuina mediterrània de plats catalans i específicament vilanovins. Sempre elaborats utilitzant com a matèria primera productes de proximitat, frescos i de temporada. Perquè a El Dinou estan convençuts de què la cuina ha d’estar lligada al territori. 

Xef Núria Lucas

El menú i la carta del restaurant va canviant amb els mesos i les estacions, per donar cabuda als productes de temporada. Per a la xef Núria Lucas, els motius són clars:

“A casa m’han criat així. Els meus avis eren pagesos, i ma mare em donava el que sortia de l’hort. Per mi menjar-te uns pèsols ara és com menjar-te unes llaminadures. Així, crus, és el més dolç que hi ha. A casa, quan no era temporada de tomàquet, doncs feiem servir els pots de conserva ja que fèiem quan n’hi havia molt. Tot això a mi a casa se m’ha ensenyat. I per què no continuar i ensenyar quan és la temporada de cada producte al client? És que no entenc per què fem servir producte quan no pertoca, el paguem al doble de preu i a part no és de la qualitat que hauria de ser quan és de temporada. 

I a més: per què he d’anar a comprar un kiwi que dóna la volta al món per arribar a la meva cuina amb una petjada de carboni impressionant?”

Els productes de proximitat al voltant de Vilanova i la Geltrú

La Núria Lucas fa molts anys, des de 2008, que dona suport a la filosofia Slow Food amb els seus plats. Avui, el Dinou apareix seleccionat a la Guia Slow Food de Barcelona. A més, entre els 100 restaurants que aquesta associació sense ànim de lucre escull cada any, el restaurant vilanoví fa tres temporades que és distingit amb el caragolet que l’identifica com a un dels “ninges de la sostenibilitat”.

Els productes i els seus productors són els que donen sentit als plats de El Dinou. A la Núria li encanta tractar personalment amb els petits productors per establir una relació de confiança que li permet conèixer de primera mà el producte amb què treballa. “A mi m’agrada molt que mengem el producte de proximitat, que jo vagi al pagès i pugui veure el que té. Que si és temporada de carxofes, jo compro carxofa, si no, no la compro”, explica. El repte és seleccionar els millors productes segons la temporada i tractar-los amb cura i respecte perquè, un cop al plat, el comensal pugui assaborir els gustos de tota la vida.

Per sort aquí a Vilanova encara queden pagesos, i els comprem el producte de temporada a ells. Si ara vas a pagès encara pots trobar alguna carxofa, les faves, els pèsols… A l’hivern hi ha els espigalls, les cols, l’escarola perruqueta.… A l’estiu hi ha molt de tomàquet…”

Pots gaudir de la seva cuina de Slow Food a partir de només 15 euros.

Els plats estrella de El Dinou

Tornar a El Dinou és sempre una experiència nova, perquè l’oferta gastronòmica canvia segons quins siguin els productes que es donen millor a cada temporada. Però gairebé sempre hi trobareu algun plat 100% vilanoví: “A l’hivern tinc el trinxat, que triomfa cada any i ja és marca de la casa. També té molt èxit la sèpia a la bruta, que és cuina marinera d’aquí de Vilanova. Com els alls cremats. Sempre pots descobrir algun ranxo mariner, cuina de l’àvia…”.

L’estil de El Dinou és tradicional amb tocs de modernitat: “M’agrada molt la cuina tradicional, la que feia la iaia o la que fa ma mare, tot i que també faig servir noves tècniques com la cuina al buit. Però a mi allò de cuinar en una olla i que faci xup- xup… m’agrada molt”, confessa Núria Lucas.

Vins de les 12 Denominacions d’Origen catalanes

L’aposta per la proximitat s’estén també a l’extensa carta de vins, formada per 60 vins provinents exclusivament de les 12 Denominacions d’Origen catalanes. “Per què he de tenir un Rueda, un Rioja o un Verdejo amb totes les DO catalanes extraordinàries que tenim?”, es pregunta la Núria. “De cada DO intento agafar la varietat més autòctona de la zona. Si vaig a la Conca de Barberà, agafo un Trepat, si vaig a la Terra Alta, agafaré una Garnatxa…” 

Per descomptat, això inclou els vins del Penedès que es conreen i s’elaboren al voltant de Vilanova i la Geltrú: “Al Penedès hi ha vins molt bons. Som una terra de Xarel·lo, de blancs genials”. Entre aquests vins de l’àrea del Garraf destaquen l’escumós ecològic Clos Lentiscus Sumoll Blanc de Noirs Brut Nature, la malvasia de Sitges Sasserra o els també ecològics Viladellops i Petit Caus.

La primera de la família

La Núria Lucas és una cuinera jove, però ja acumula una llarga experiència als fogons. La seva formació a l’Escola d’Hostaleria de Sitges i a l’Escola de Cuina Hoffman de Barcelona li va donar les bases d’un coneixement que ha perfeccionat amb el treball a restaurants com el Negrefum, on es va estrenar com a cap de cuina i que va ser el primer restaurant de kilòmetre zero a Vilanova i la Geltrú. 

 

El 2014, la Núria es va decidir a obrir el seu propi restaurant, El Dinou. “Soc la primera de casa que es dedica a l’hostaleria. Tinc família a Vilanova, pagesos de tota la vida, però ningú que es dediqui a l’hostaleria. Ni el meu marit. Soc la primera boja”, diu somrient. 

El Dinou és un restaurant que s’ubica a un primer pis, dins un palau catalogat on va néixer el poeta Manel de Cabanyes.

Al primer pis d’un edifici històric

El Dinou ocupa un espai singular. És la casa on va néixer el poeta Manel de Cabanyes l’any 1808, i apareix al catàleg de patrimoni de Vilanova i la Geltrú. El seu principal valor artístic són les pintures neoclàssiques i romàntiques que decoren parets i sostres amb motius ornamentals i temes mitològics. “És un petit palau al mig de Vilanova. Jo em vaig enamorar el primer dia que vaig entrar”, confessa la Núria.

 

Dades pràctiques

El restaurant El Dinou es troba al primer pis del carrer Comerç número 2, al centre de Vilanova i just al costat de la plaça de les Cols. A les seves instal·lacions disposa de salons privats per a la celebració d’esdeveniments.

L´oferta de cuina de mercat de El Dinou consta de carta, menú diari i menú especial de cap de setmana. Vols tastar els plats de la Núria Lucas? A Visit Vilanova tens un menú de migdia per només 15 euros de dilluns a divendres i 22 euros els dissabtes

Gràcies per llegir, compartir en les teves xarxes socials i comentar!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Laura Rangel
Periodista

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top

After
work

Vilanova i la Geltrú

18/11/2021
18:30 a 21:00h