Visit Vilanova

Camí de Ronda Vilanova i la Geltrú

Petits plaers de la vida… Pocs plans hi ha millors que sortir a caminar sense presses, sentir la brisa marina i l’escalfor del sol a la cara, fer fotografies espectaculars, refrescar-se a una cala recòndita i acabar el matí prenent un bon vermut a una terrassa a la vora del mar.

Si et sedueix aquest pla, molt a prop de Barcelona, ​​entre Sitges i Vilanova i la Geltrú, hi ha un atractiu tram de costa que pots recórrer fàcilment a través d’un antic camí de ronda. Es tracta de la Ruta de les Cales de Garraf, un itinerari que segueix part del camí de gran recorregut GR-92 a través de bells paisatges marins que combinen puntes, penya-segats, petits caps i cales tranquil·les i aïllades.

Ni tan sols cal agafar el cotxe, ja que per exemple des de Barcelona pots arribar fàcilment amb tren fins a Sitges en poc més de mitja hora. Si estàs passant uns dies a Sitges, és una excursió perfecta que pots fer en només mig dia.

Per Laura Rangel | Periodista

Els camins de ronda

Gran part de la costa catalana està solcada per petits senders que discorren paral·lels a la mar, travessant bells penya-segats i descobrint recòndites platges. Coneguts com camins de ronda, deuen el seu nom a l’ús que se’ls donava originalment. Antany, aquests senders eren recorreguts per guàrdies i contrabandistes: uns feien la ronda vigilant que cap nau desembarqués d’amagat sense pagar els impostos de duana, els altres els utilitzaven per introduir mercaderia d’estraperlo.

Després de dècades en desús, aquests camins de ronda han estat recuperats avui com a rutes ideals per a senderistes amb poca experiència, fotògrafs aficionats i amants de la natura.

El tram que va des de Sitges a Vilanova i la Geltrú és molt senzill i té poc desnivell. Discorre paral·lel a les vies de tren i ofereix l’atractiu d’albirar constantment la línia de costa, amb miradors privilegiats per descobrir l’agrest litoral d’aquesta zona de la comarca de Garraf. Els instagramers i tiktokers gaudiran prenent espectaculars panoràmiques. No oblidis compartir les teves fotos amb nosaltres amb el hashtag #VisitVilanova!

Sortint de Sitges

Sortint des de l’estació de la Renfe a Sitges, agafem algun dels carrers que baixen en direcció al mar fins arribar al passeig marítim. Un cop allà hem de començar a caminar en direcció sud, cap a la dreta, deixant a l’esquena l’emblemàtica església de Sant Bartomeu i Santa Tecla, una de les imatges icòniques de Sitges.

Si matinem prou, podrem gaudir de la inusual imatge d’unes platges desertes, molt diferents sense les multituds que les abarroten els dies d’estiu. En el mateix Passeig Marítim, una mica més endavant, veurem a la nostra esquerra la platja de les Anquines, que forma una petita badia.

Abans d’arribar al final del Passeig hi ha una escales que baixen fins a la platja de Còdols i la Riera de Ribes. Aquí ja hem de buscar les línies vermella i blanca que assenyalen l’itinerari del GR-92, que és el camí de gran recorregut que seguirem durant tota la ruta.

Tal com el seu nom indica, la platja de Còdols és força pedregosa. Travessar la Riera de Ribes no suposarà cap problema. Habitualment està seca o és tot just una làmina d’aigua.

Un cop haguem creuat la riera, seguim caminant i deixem a la dreta el Club de Golf Terramar. En pocs minuts passarem davant el que queda de l’antiga discoteca Atlàntida, ara abandonada. Com a curiositat, al seu aparcament s’hi ha trobat una necròpoli romana.

En aquest punt el sender comença a guanyar alçada per esquivar un petit turó que les vies travessen amb un túnel.

Cami de Ronda de Vilanova i la Geltrú: Uns paisatges que poc tenen a envejar a la Costa Brava.

Platja nudista

Entre la punta de les Coves i la Desenrocada, la idíl·lica cala de l’Home Mort és un lloc ideal per aconseguir un bronzejat perfecte sense marques. La Platja de l’Home Mort en concret és una històrica platja nudista d’ambient LGTBI que va ser una de les primeres a tot el món on va començar a practicar-s’hi el naturisme els anys 30 de segle passat. Està envoltada de penya-segats, però si hi baixem durant la temporada de bany podrem gaudir dels serveis de la guingueta.

Sabies què...?

Coves prehistòriques, amb molt de compte, des de la punta de les Coves podem baixar fins a una petita cala de còdols i entrar dins alguna de les coves que li donen nom.

Coves prehistòriques

Amb molt de compte, des de la punta de les Coves podem baixar fins a una petita cala de còdols i entrar dins alguna de les coves que li donen nom. A una d’aquestes cavitats s’ha trobat una de les restes humanes prehistòriques més antigues de Catalunya: una mandíbula d’home de Neandertal d’entre 100.000 i 40.000 anys d’antiguitat.

Després de la Platja de l’Home Mort, fem una petita pujada fins arribar a una cruïlla de camins. Nosaltres seguim el que indica 4 quilòmetres cap a Vilanova, pel “corriol costaner”. La població ja és visible a la llunyania, i des d’aquest punt també tindrem unes vistes estupendes de la Cala i la Punta de l’Home Mort.

Momentàniament deixem la via del tren per arribar a la Punta Grossa. A partir d’aquí voregem la cala Xica i tornem a la línia fèrria.

Arribem a Vilanova i la Geltrú

Seguim el sender i passem per darrere de la casa coneguda com el Xalet de la Sal, just abans de la Punta Llarga. Aquí tornem a allunyar-nos una mica de la via per gaudir de les vistes d’un nou mirador.

Ja arribem al començament de Vilanova. Seguim les marques del GR-92 en direcció al centre pel carrer Pujada del Far de Sant Cristòfol, on hi trobarem algunes boniques cases d’indians.

Arribem a l’Ermita de Sant Cristòfol, que ja apareix en documents del segle XIV i també dóna nom a la platja més propera. Podem baixar a la sorra per unes escales per veure el búnquer de Punta Mabrera, un antic niu de metralladora des del qual es protegia Vilanova durant la Guerra Civil.

Escapades a Vilanova i la Geltrú Allotjaments On Dormir

Far de Sant Cristòfol / Espai Far

A la vora del mar, l’actual far de Sant Cristòfol data del 1905 i ara alberga el Museu de la Mar de Vilanova i la Geltrú i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués. Rep el nom d’Espai Far i dins podrem admirar la seva col·lecció de fotografies, maquetes de barques, arts de pesca, etc.

Encara que no visitem el museu, val la pena acostar-se al jardí, on hi ha hèlixs, àncores, restes de naufragis… És un indret amb ombres, arbres i gespa, perfecte per descansar ja al final del nostre recorregut.

Què fer a Vilanova i la Geltrú

Acabar amb unes gambes o una xatonada a Vilanova...

Podem completar el dia fent un tomb pel passeig marítim, el poblat ibèric de l’Adarró o el Parc de Ribes Roges, on els diumenges al matí funciona un trenet tripulat on els més petits s’ho passaran d’allò més bé.

Si ens queden energies, a Visit Vilanova trobarem tot tipus d’activitats esportives, experiències i turisme slow.

Al port, cal tastar les delicioses gambes de Vilanova, un xató o un vi dolç de malvasia als restaurants El Nàutic, Macot o 1918 Cuina de Mar

Si volem tornar a Sitges podem fer-ho caminant o en tren. L’estació de Vilanova es troba a la Plaça Eduard Maristany, i just al costat es troba l’espectacular Museu del Ferrocarril, una visita ineludible.

1918 Cuina de Mar
Macot
El Nàutic
Museu del Ferrocarril

Consells pràctics

Al camí pràcticament no hi ha ombres, de manera que a l’estiu o la primavera és indispensable dur gorra, ulleres de sol, aigua i crema solar. El banyador i la tovallola són opcionals, però nosaltres no sortiríem de casa sense ells!

L’itinerari és fàcil, però transcorre sobre asfalt, senders, roques, sorra i trams probablement humits, per la qual cosa recomanem evitar les xancletes i optar per un calçat més segur.

Tingueu en compte que al llarg del camí només hi ha una guingueta, la de la Cala de l’Home Mort. Recomanem portar algun pica-pica energètic o fins i tot menjar per fer un bon pícnic a alguna de les cales.

Fitxa tècnica

  • Punt d’inici: Passeig marítim de Sitges.
  • Distància: 9 Km aproximadament.
  • Temps: 2h 30’ aproximadament.
  • Desnivell acumulat: +/- 50 metres.
  • Senyalització: Només cal seguir les dues marques, blanca i vermella, del GR-92. El camí passa sempre a prop del mar i mai travessa la via del tren així que no té pèrdua!
  • Track: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/gr-92-vilanova-i-la-geltru-sitges-35498332
  • Quan anar-hi: Pots recórrer el camí de ronda durant tot l’any, tot i que és millor evitar els dies més calorosos. La primavera és l’època més recomanable si vols gaudir de les cales sense les aglomeracions típiques de l’època estival.
  • Dificultat: Baixa. És un itinerari curt, sense desnivells ni complicacions. Una caminada apta per a qualsevol persona.
  • Nens: La ruta es pot fer amb nens, però cal estar atent en algun tram que passa a la vora de les vies.

Gràcies per llegir, compartir i comentar…

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Laura Rangel
Periodista

Fuentes:

2 comentaris a “Camí de Ronda Vilanova i la Geltrú”

  1. Hi ha dues guinguetes una a la desenrocada i l’altra a la platja de l’home mort.
    Perquè començar des de Sitges, quan des de Vilanova és molt més a prop?
    Millor podrieu incloure la passejada des de l’estació de RENFE a Vilanova, sortida per Baix-a-Mar i cap a Sant Cristòfol o la platja del Far.

  2. Rosalia Vila Puig

    La ruta és molt recomanable però el perill del tràfec dels trens és veritablement un calvari. S0ha d’anar molt en compte amb els tunels i mai però mai passar per l’interior dels tunels, sinò ets Home Mort !!
    El sender pedalable està molt ben axurat i la piscina de la urbanització Casa del Mar és una veritable meravella, llàstima que només és pels veïns de aquesta urbanització d’una estètica que dona molt que parlar. La Licorella no és ben bé una pedra autòctona. Segons diuen les males llengues hi ha festes pero jo crec que sòn llegendes urbanes.

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top

After
work

Vilanova i la Geltrú

18/11/2021
18:30 a 21:00h