Us oferim una passejada pels diferents punts clau de la vila que ens ajudarà a entendre la Vilanova d’avui
Coneix els emplaçaments més emblemàtics i l’importància dels Indians a la ciutat.
Quan es van unir Vilanova i la Geltrú?
Vilanova i la Geltrú compta amb un patrimoni cultural ric i valuós. Un llegat que ens permet apropar-nos a la seva història i en especial al segle XIX, època d’esplendor i transformació de la ciutat. D’aquesta època destaquen les cases benestants del indians, els jardins romàntics o els monuments dedicats a vilanovins il·lustres i fets històrics de la ciutat.
A la vila hi ha una àmplia oferta museística que comprèn la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu del Ferrocarril de Catalunya, el Museu Romàntic Can Papiol, el Centre d’Interpretació del Romanticisme Masia d’en Cabanyes, l’Espai Far (Museu del Mar) i altres espais a destacar com la Torre Blava-Espai Guinovart, el Centre d’Art Contemporani La Sala i, en darrer lloc, però no menys important, el jaciment arqueològic iber romà d’Adarró.
Les festes populars són un dels principals atractius de la ciutat per al visitant. Vilanova disposa d’un calendari festiu tradicional que ha servit de model a moltes altres ciutats per recuperar les seves festes i tradicions més antigues.
El Carnaval de Vilanova està declarat Festa Patrimonial d’Interès General per la Generalitat de Catalunya i és una de les celebracions més emblemàtiques de la ciutat. El tret de sortida el dona el Ball de Mantons. Uns quants dies després, el dijous gras comença amb les conegudes guerres de merenga infantils, mentre que aquest mateix dia és típic celebrar una xatonada per sopar. De primer plat es menja xató, de segon, truites variades i de postres, coca de llardons i merenga, que tot sovint acaba empastifant la cara dels convidats.
El divendres, amb l’arribada del Rei Carnestoltes, comença un cap de setmana esbojarrat en què es destaquen les conegudes Comparses del diumenge al matí, quan tones de caramels llençats per parelles de comparsers cobreixen els carrers de dolços i els omplen de color.
El 17 de gener se celebra la festa dels Tres Tombs (coneguda com la Festa Major d’Hivern) en honor a Sant Antoni Abat, patró de la ciutat. Aquesta festa és un homenatge als pagesos i als animals i, al llarg dels anys, ha anat guan – yant importància fins a convertirse en una cita ineludible per als amants del món del cavall.
Les Festes de Sant Pere són per excel·lència les de la cultura marinera. Combinen cultura i tradició, pesca i gastronomia, i activitats recreatives i d’oci. Destaca el concurs de l’all cremat, un plat típic mariner molt semblant al suquet de peix. Un altre acte molt important és la processó marinera, una cercavila que acompanya la imatge del sant des de l’església de la Immaculada Concepció, al barri de mar, fins a la platja.
La Festa Major d’estiu, que se celebra en honor a la patrona de la ciutat, la Mare de Déu de les Neus, comença l’últim cap de setmana de juliol i s’acaba el 6 d’agost. Els carrers i les places de la ciutat s’omplen dels tradicionals balls populars, dracs, foc, castellers, concerts i activitats per a totes les edats.
Error: No s'ha trobat el formulari de contacte.
Descobreix Vilanova i la Geltrú a través del nostre lloc web, on trobaràs allotjaments familiars, emocionants activitats, exquisida gastronomia, enriquidora cultura i una àmplia oferta de compres. Planifica les teves vacances perfectes amb nosaltres i aprofita l’experiència de compra única que la ciutat té per oferir!