Al palauet del primer pis del carrer Comerç número 2, just al costat de la plaça de les Cols, s’amaga un restaurant tan singular com l’espai que ocupa. Al bell mig de Vilanova i la Geltrú, El Dinou aposta per la cuina de mercat, els productes de proximitat i la cuina casolana amb un toc contemporani. De tot això i de la passió que hi posen als seus plats en parlem amb la xef Núria Lucas, alma mater de El Dinou.
El menú i la carta del restaurant va canviant amb els mesos i les estacions, per donar cabuda als productes de temporada. Per a la xef Núria Lucas, els motius són clars:
“A casa m’han criat així. Els meus avis eren pagesos, i ma mare em donava el que sortia de l’hort. Per mi menjar-te uns pèsols ara és com menjar-te unes llaminadures. Així, crus, és el més dolç que hi ha. A casa, quan no era temporada de tomàquet, doncs feiem servir els pots de conserva ja que fèiem quan n’hi havia molt. Tot això a mi a casa se m’ha ensenyat. I per què no continuar i ensenyar quan és la temporada de cada producte al client? És que no entenc per què fem servir producte quan no pertoca, el paguem al doble de preu i a part no és de la qualitat que hauria de ser quan és de temporada.
I a més: per què he d’anar a comprar un kiwi que dóna la volta al món per arribar a la meva cuina amb una petjada de carboni impressionant?”
La Núria Lucas fa molts anys, des de 2008, que dona suport a la filosofia Slow Food amb els seus plats. Avui, el Dinou apareix seleccionat a la Guia Slow Food de Barcelona. A més, entre els 100 restaurants que aquesta associació sense ànim de lucre escull cada any, el restaurant vilanoví fa tres temporades que és distingit amb el caragolet que l’identifica com a un dels “ninges de la sostenibilitat”.
Els productes i els seus productors són els que donen sentit als plats de El Dinou. A la Núria li encanta tractar personalment amb els petits productors per establir una relació de confiança que li permet conèixer de primera mà el producte amb què treballa. “A mi m’agrada molt que mengem el producte de proximitat, que jo vagi al pagès i pugui veure el que té. Que si és temporada de carxofes, jo compro carxofa, si no, no la compro”, explica. El repte és seleccionar els millors productes segons la temporada i tractar-los amb cura i respecte perquè, un cop al plat, el comensal pugui assaborir els gustos de tota la vida.
“Per sort aquí a Vilanova encara queden pagesos, i els comprem el producte de temporada a ells. Si ara vas a pagès encara pots trobar alguna carxofa, les faves, els pèsols… A l’hivern hi ha els espigalls, les cols, l’escarola perruqueta.… A l’estiu hi ha molt de tomàquet…”
Pots gaudir de la seva cuina de Slow Food a partir de només 15 euros.
Descobreix Vilanova i la Geltrú a través del nostre lloc web, on trobaràs allotjaments familiars, emocionants activitats, exquisida gastronomia, enriquidora cultura i una àmplia oferta de compres. Planifica les teves vacances perfectes amb nosaltres i aprofita l’experiència de compra única que la ciutat té per oferir!