3 motius per visitar la Fira de Novembre
La Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú, l’esdeveniment firal a l’aire lliure més gran que té lloc a Catalunya, arriba aquest any a la seva 30a edició des que la seva celebració fos recuperada el 1991. I ho fa carregada d’activitats per commemorar aquestes tres dècades d’història ininterrompuda.
Amb motiu del 30è aniversari de la reinstauració de la Fira de Novembre, l’organització ha demanat la participació ciutadana i la resposta ha estat enorme. Molts veïns han aportat fotografies, experiències i records que demostren com aquesta fira multisectorial forma part de la memòria col·lectiva de la ciutat. Tot aquest material formarà part de les activitats que commemoraran aquest any l´aniversari de la recuperació del certamen.
Ja des del cartell, la Fira de Novembre 2021 reivindica els seus 30 anys d’història moderna. I és que a la propera edició de la Fira de Novembre, que aquest any 2021 se celebrarà els dies 12, 13 i 14, tindrà un fort protagonisme la història recent de l’esdeveniment.
L’Espai30, ubicat a la Plaça de les Neus, serà una retrospectiva històrica que mostrarà amb fotografies i altres elements la manera com la Fira ha evolucionat i s’ha adaptat als temps, consolidant-se com un dels principals esdeveniments de l’any i un gran impuls i projecció per a Vilanova i la Geltrú com a capital econòmica del Sud de Barcelona.
Es duran a terme accions per fer memòria, recuperar els referents històrics de la Fira i recordar com els vilanovins i vilanovins l’han viscuda al llarg d’aquests anys.
Hi haurà una exposició esfèrica de tots els cartells i imatges gràfiques de cadascuna de les edicions de la història moderna de la Fira de Novembre, des de la seva recuperació el 1991. Un curiós passeig per la història recent per veure com tots hem canviat en colors, imatges , missatges…
L’exposició fotogràfica “Fem Memòria, Fem Fira” aplegarà una col·lecció d’imatges aportades pels vilanovins per presevar el record i la memòria històrica de la Fira de Novembre. A diferents mosaics expositius es podran trobar moments, llocs, esdeveniments, estands, visitants, convidats… Serà un espai perquè la ciutadania comparteixi i gaudeixi d’imatges i records del passat recent, demostrant alhora que la Fira és un esdeveniment popular que viuen i comparteixen tots els habitants de Vilanova i la Geltrú.
A més, una gràfica cronològica il·lustrada repassarà els 640 anys d’història de la Fira de Novembre, i també hi haurà un audiovisual i un escenari amb música en directe.
Els orígens de la Fira de Novembre es remunten a l'Edat Mitjana.
Visit vilanova Tweet
Després d’una edició 2020 en la qual la Fira va ser 100% virtual a causa de la pandèmia, aquest 2021 l’esdeveniment adopta un format híbrid, presencial i en línia. D’una banda als carrers de Vilanova i la Geltrú i de l’altra en format telemàtic a www.firadenovembre.cat. Aquesta doble naturalesa de la Fira ha arribat per quedar-s’hi. L’objectiu és que el format digital ajudi a trencar fronteres i desenvolupar l’esdeveniment i la ciutat com a referent econòmic de Catalunya.
Aquesta nova versió dual, virtual, presencial i altament tecnològica és la darrera reinvenció d’un esdeveniment que té més de 600 anys d’història. Perquè els orígens de la Fira de Novembre es remunten al segle XIV.
El 3 de juliol del 1381, el rei Pere III El Cerimoniós concedeix al cavaller Bernat de Fortià l’autorització per celebrar anualment a la vila de Vilanova de Cubelles una fira anual de quinze dies de durada. Aquesta autorització detalla que la data d’inici seria el dia de Tots Sants.
A la pràctica, aquest privilegi atorgat per Pere III el Cerimoniós a Fortià va significar un canvi d’estatus pel que aleshores era un petit poble de pagesos, pescadors i ramaders. Gràcies a la fira, Vilanova va guanyar importància respecte dels municipis dels voltants.
Al principi la Fira tenia un caràcter eminentment agrari, amb bestiar i eines de conreu i pesca. Se sap que durant anys començava per Tots Sants i acabava per Sant Martí (11 de novembre), allargant-se durant dues setmanes. Amb el temps es va anar escurçant i es té constància que al segle XVII ja es concentrava en dos o tres dies al voltant de Sant Sever (6 de novembre).
Aleshores la Fira se celebrava al centre de la Vilanova de l’època. Tenia el seu epicentre a la Plaça Major o Plaça de Dalt i s’estenia cap a les places de Sant Pere, de les Cols, Llarga i del Pou.
Amb els segles s’hi van anar introduint nous productes com el tèxtil, la quincalla, les joguines…
Cap a finals del segle XIX, la Fira de Novembre va passar a ubicar-se a la Plaça Ventosa, l’antiga plaça de la Vila.
Després d’uns anys sense activitat firal, el 1958 Vilanova i la Geltrú celebra la seva primera Fira Avícola, que tindria lloc durant anys a la primera quinzena del mes. De nou, amb el pas del temps a la cita es van afegir els sectors del comerç, la indústria, el transport…
Per fi, el 1991 es recupera la Fira de Novembre pròpiament dita, tal com la coneixem avui dia. Un esdeveniment clau per a la projecció de la ciutat que en els darrers anys ha anat incorporant espais i adequant-se a una realitat canviant, amb àmbits dedicats a la innovació i el desenvolupament econòmic.
Aquest any la fira fa 30 anys d'història moderna.Visit vilanova Tweet
Aquest any la Fira fa un pas més en les seves transformacions i adaptacions a la realitat social i econòmica de Vilanova i la Geltrú. Ho fa amb una aposta decidida per l’especialització en els àmbits de la innovació i la tecnologia.
El nou model de la Fira de Novembre reuneix quatre fires en una: l’esdeveniment tradicional, amb els expositors; l’esdeveniment social, amb activitats paral·leles i exposicions; el model estratègic, centrat en la tecnologia i, finalment, l’àmbit virtual.
A causa del protocol COVID-19, aquest any encara es manté una ocupació reduïda de la via pública, centrada a la Plaça de les Neus i la Plaça de la Vila i artèries com la Rambla Principal, la Rambla de la Pau i l’Avinguda de Francesc Macià .
La Plaça de les Neus acollirà l’Espai30, mentre que la Plaça de la Vila se centrarà a les empreses de tecnologia, innovació, investigació i coneixement no només de Vilanova i la Geltrú sinó de tot Catalunya. Sota el nom de VNG Innova hi haurà tres grans esferes dedicades a tres àmbits: la creativitat, la salut i la sostenibilitat. S’hi podran veure projectes de roba esportiva fabricada amb plàstic reciclat, realitat virtual, robots d’ajuda a les persones… Les ponències i conferències es podran veure en persona o en directe a través del Canal VNG Innova.
L’espai virtual ja està disponible a la pàgina web https://firadenovembre.cat, amb un aparador en línia de les aproximadament 270 empreses participants. Les activitats que es desenvolupin al llarg de l’esdeveniment tindran format presencial i telemàtic.
A més, coincidint amb la Fira de Novembre se celebra també el 2n Congrés d’Innovació d’Empresa i Startups, que reunirà 200 emprenedors, autònoms, directius i empresaris, la ruta de tapes DesTapa Vilanova, la campanya d’ofertes i descomptes Comerços Oberts i una trobada de cotxes clàssics a la Plaça del Port.
Hi ha centenars de motius per venir a la Fira de Novembre de Vilanova i la Geltrú. T’esperem!
Gràcies per llegir, compartir i comentar…
Descobreix Vilanova i la Geltrú a través del nostre lloc web, on trobaràs allotjaments familiars, emocionants activitats, exquisida gastronomia, enriquidora cultura i una àmplia oferta de compres. Planifica les teves vacances perfectes amb nosaltres i aprofita l’experiència de compra única que la ciutat té per oferir!