Visit Vilanova

Vilanova i la Geltrú: la ciutat dels set museus

Vilanova i la Geltrú amaga una completa i poc coneguda oferta cultural en què brillen amb llum pròpia ni més ni menys que set museus de primer nivell plens de curiositats.

Les opcions són variadíssimes, per a tots els gustos i edats: passejar per ruïnes iberes, pujar a una locomotora del segle XIX, gaudir de pintures de la col·lecció del Museu del Prado…

Tancat temporalment per reformes

Estem davant d’un dels museus més antics de Catalunya, i un dels primers que van ser construïts expressament amb una finalitat museística. No debades va ser declarat el 2019 Museu d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya.

La Biblioteca Museu Víctor Balaguer va ser fundada el 1884 per l’escriptor i polític Víctor Balaguer, i allotja una de les biblioteques més importants del segle XIX a Catalunya. Atenció, perquè els seguidors de Harry Potter asseguren que s’assembla molt a la biblioteca de Hogwarts!

El museu és imprescindible i abasta des dels pintors catalans dels segles XIX i XX fins a un dipòsit de pintura del Museu del Prado, passant per obres d’art de l’antic Egipte i el món oriental. Alguns noms propis destacats les obres dels quals pengen de les parets del Museu són els de El Greco, Rubens, Santiago Rusiñol, Ramon Casas o Joaquín Sorolla.

No et pots perdre: La peça més destacada de la col·lecció egípcia és la mòmia de Nesi, un nen o nena de cinc anys que va viure fa més de 2.000 anys. El seu cartonatge mostra representacions policromades dels déus Nut i Anubis.

Amb nens: A més de la mòmia Nesi, segur que els cridarà poderosament l’atenció l’armadura de samurai. És una peça del segle XIX d’estil domaru, utilitzada sobretot pels guerrers d’infanteria. El més espectacular és la màscara, que es feia servir tant per protegir el rostre del samurai com per espantar els seus enemics.

Espai Far: la Vilanova més marinera

IG: gloria_bye

Aquest no és un museu d’obres d’art, sinó un on emocionar-se amb les històries de la gent de mar, descobrir curiositats marineres, recuperar antigues imatges de la platja vilanovina, i fins i tot recordar l’entranyable carpa Juanita.

Ubicat a l’antic far de Sant Cristòfol, l’Espai Far està format per tres espais d’exposició permanent: el Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú, l’espai Víctor Rojas i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués.

A més de les exposicions, un altre dels highlights de l’Espai Far és gaudir de les vistes del mar Mediterrani des dels seus jardins.

 

No et pots perdre: El centenari bot de salvament de nàufrags Víctor Rojas va ser una meravella tècnica de la seva època. Dissenyat per navegar en situacions extremes, és una embarcació autodreçable i insubmergible que podia navegar tant a rem com a vela. Al voltant del casc, la garlanda és el cap al qual s’agafaven els nàufrags. Va prestar servei a Vilanova fins el 1950.

Amb nens: Potser la vas veure en persona quan eres petit. La carpa Juanita era un petit peix vilanoví que va assolir la fama internacional per la seva habilitat per beure en porró i menjar d’una cullereta. Avui, el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués ret homenatge a la carpa Juanita mitjançant un audiovisual i documents de l’època.

Sense sortir de Vilanova i la Geltrú pots veure gravats de Goya, una mòmia egípcia, armadures de samurai, un quadre d'El Greco…

Museu del Ferrocarril de Catalunya: passatgers al tren

Museo del Ferrocarril
IG: beaixavi8587

El Museu del Ferrocarril de Catalunya s’ubica a les instal·lacions originals del dipòsit de locomotores de vapor de Vilanova i la Geltrú, unes edificacions ferroviàries a cavall entre el segle XIX i principis del segle XX en què van arribar a treballar fins a 900 persones.

Avui, una col·lecció de màquines i vagons de tren on podreu pujar lliurement recorda la història del ferrocarril.

No et pots perdre: La Mataró és la rèplica exacta de la primera locomotora que va circular per la península ibèrica, la que va inaugurar el recorregut Barcelona-Mataró el 1848. La Mataró es posa en marxa i escup vapor a dojo cada primer diumenge de mes.

Amb nens: Tot el Museu del Ferrocarril és un paradís per a qualsevol petit entusiasta dels trens. A més, els caps de setmana fan contacontes de temàtica ferroviària.

Museu Romàntic Can Papiol: un viatge al segle XIX

Al centre històric de Vilanova, Can Papiol és una casa-museu que evoca la vida quotidiana d’una família benestant del segle XIX a través de l’ambient de les seves estances, decorades amb mobiliari i decoració de l’època.

Darrere d’una austera façana neoclàssica s’amaguen opulents salons decorats amb tot luxe, entre els quals destaquen la sala de música, la de billar, el gran saló de ball, els dormitoris i la capella. La visita recorre també els espais propis del servei, com ara la cuina, el rebost o el celler.

No et pots perdre: L’escape room “El misteri de la biblioteca perduda”, on juntament amb el gran investigador i monjo caputxí Fra Josep de Baskerville haureu de resoldre el misteri que s’amaga darrere una mort succeïda a la casa dels Papiol.

Amb nens: A la part posterior de la residència hi ha un dels pocs jardins que encara es conserven al nucli antic de Vilanova. Una petita illa de pau a cobert dels murs on els més petits poden córrer i descobrir els antics carruatges de cavalls i els velocípedes de grans rodes.

Centre d´Interpretació del Romanticisme Manuel de Cabanyes

El Romanticisme va ser una època d’esplendor a Vilanova i la Geltrú, que té un altre Museu dedicat a aquest període.

La masia on va viure el poeta romàntic Manuel de Cabanyes acull actualment el Centre d´Interpretació del Romanticisme que porta el seu nom.

Allà podeu descobrir el llegat familiar, amb estances originals del segle XIX, objectes i decoració d’època.

No et pots perdre: La masia Cabanyes alberga dotze gravats de Francisco de Goya pertanyents a la fosca sèrie dels Disparates. Éssers monstruosos, homes alats i situacions grotesques protagonitzen algunes de les imatges del genial artista.

Amb nens: Jocs de pistes, contacontes, pícnics, tallers… el Centre d´Interpretació del Romanticisme té un ampli programa d´activitats familiars.

Torre Blava - Espai Guinovart

Aquesta antiga torre de defensa d’estructura circular que avui queda ubicada al passeig marítim va ser construïda el darrer terç del segle XIX com a element defensiu per protegir el barri de mar de possibles atacs, per mar o per terra, de tropes carlines o de bandolers. Al seu moment va arribar a haver-hi fins a tres construccions d’aquest tipus, però avui és l’única que es conserva.

El 2000 es va reinaugurar com a Torre Blava, una intervenció artística de Josep Guinovart (1927-2007) que va convertir l’espai en un homenatge al mar Mediterrani i la seva gent.

No et pots perdre: Una escala de cargol dóna accés al terrat, des del qual podeu gaudir d’unes vistes incomparables de la façana marítima de Vilanova i la Geltrú.

Amb nens: Visitar la Torre Blava és endinsar-se a una obra d’art de quatre plantes. Els nens gaudiran amb els pirates, els naufragis i el laberint de miralls que evoca la immensitat del mar.

Jaciment aqueològic d'Adarró: el passat remot

Les ruïnes del conjunt arqueològic d’Adarró són el testimoni de la llarga història de Vilanova i la Geltrú. Els treballs d’excavació continuen en marxa avui dia.

Al peu del turó de Sant Gervasi, es poden visitar les restes d’un poblat ibèric de l’ètnia dels cosetans, que va estar ocupat entre el segle VI i el segle I aC. També és oberta al públic una vil·la romana fundada cap al 50 a.C i abandonada al segle VI de la nostra era.

No et pots perdre: El carrer principal, amb voreres de pedra i porxos a banda i banda, que formava part del barri dels artesans cosetans.

Amb nens: Al jaciment arqueològic organitzen activitats divertides per a les famílies, com ara tallers de construcció o d’arqueologia.

El Ticket Museus VNG permet visitar els set museus de Vilanova i la Geltrú per només 10 euros.

Ticket Museus VNG: tots els museus de Vilanova i la Geltrú amb una sola entrada

La manera més fàcil i barata de visitar els museus de Vilanova i la Geltrú és fer-ho amb el Ticket Museus VNG, que inclou l’entrada a tots per un preu reduït de tan sols 10 euros.

I no cal que facis una súper marató museística en un dia, perquè el Ticket Museus VNG té validesa durant 6 mesos des de la data d’adquisició. Un pla per a culturetes que no et pots perdre.

Gràcies per llegir, compartir en les teves xarxes socials i comentar!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Email
Laura Rangel
Periodista

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Scroll to Top

After
work

Vilanova i la Geltrú

18/11/2021
18:30 a 21:00h