Un museu ple d’històries de la gent de mar

La història de Vilanova i la Geltrú i la seva gent està indissolublement lligada al mar. Al llarg dels segles, molts vilanovins han viscut de cara a la Mediterrània, forjant un divers patrimoni mariner que avui pots conèixer de manera lúdica a l’Espai Far.

Situat a l’emblemàtic Far de Sant Cristòfol, l’Espai Far de Vilanova i la Geltrú és un modern centre museístic que aplega en un mateix recinte tot el ric patrimoni mariner vilanoví. Aquest és un espai on tant els adults com el públic familiar es poden acostar a la història marinera de la ciutat, descobrir aspectes curiosos relacionats amb el mar i recordar la mítica Carpa Juanita, el petit peix que bevia en porró i menjava d’una cullereta.

Espai Far reuneix tot allò que defineix els vilanovins com a gent de mar. En un sol espai es conjuguen tres exposicions permanents: el Museu del Mar, l’Espai Víctor Rojas i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués.

Index

Tres peces que no et pots perdre a l'Espai Far

El far de Sant Cristòfol: la Farola de Vilanova

Conegut popularment com la Farola de Vilanova, aquest és un dels vint fars que es troben en funcionament a la costa catalana. Els seus orígens es remunten al 1866, any en què es va inaugurar el primer far, del qual encara es conserven part de les instal·lacions. Però la necessitat d’una llum més potent va conduir el 1905 a la construcció de la torre actual, que fa 21 metres d’alçada. 98 esglaons pugen fins a la llanterna, des d’on la làmpada emet el seu senyal de tres centelleigs blancs cada cinc segons amb un abast de 19 milles nàutiques (35 Km).

Gestionat per l’Autoritat Portuària de Barcelona, ​​el far segueix en actiu i serveix de guia als navegants, per la qual cosa no és visitable. Però l’Espai Far ocupa les instal·lacions inferiors de l’antiga casa del faroner.

Sabies que...

L'Espai Far s'ubica a les instal·lacions d'un dels 20 fars que es troben en funcionament a la costa catalana.

@visitvilanova Tweet

Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú: un mar d'històries

El Museu del Mar de Vilanova i la Geltrú mostra un recorregut per la història marinera de la ciutat a partir d´objectes i relats. S’hi exhibeix una selecció dels objectes relacionats amb el món de la pesca i la tradició marinera que els pescadors, veïns i comerços del barri marítim han donat a l’Associació del Museu del Mar al llarg dels darrers quaranta anys. Una de les coses més boniques de l’Espai Far és que les seves col·leccions han arribat fins a nosaltres gràcies a persones que es van esforçar per salvar el llegat mariner de la ciutat.

L´exposició s´inicia amb un audiovisual d´estil periodístic sobre la Vilanova marinera. S’hi inclouen relats en primera persona de veïns i pescadors que ofereixen un acostament emocional de primera mà al destacat paper que exerceix el mar a la vida quotidiana de la ciutat. En definitiva, les vivències, les històries personals, són la base del Museu del Mar, que permet fer un cop d’ull a una època en què les barques es lligaven a la reixa de les finestres de les cases dels pescadors o a les palmeres del passeig quan feia mal temps.

L’àmbit dedicat al projecte de memòria oral “Un objecte, una història” vol recuperar, conservar i deixar testimoniatge de la memòria de la gent de mar a través de diferents objectes d’ús quotidià. Hi ha una breu història darrere de cadascuna de les peces que cobren vida: una nansa, uns esclops, una balança, una peça arqueològica…

Espai Víctor Rojas: heroisme a la tempesta

Sota una porxada s’exposa una de les peces més destacades de la col·lecció Espai Far. El restaurat bot de salvament de nàufrags Víctor Rojas és una de les tres úniques barques d’aquest tipus que es conserven a Catalunya. Aquest centenari bot mixt, que pot navegar tant a rem com a vela, feia servir un casc insubmergible i autodreçable pensat per navegar en situacions d’emergència extrema i poder superar forts temporals.

El Víctor Rojas va ser construït el 1916 a la drassana barcelonina de Miquel Corbeto, que es va basar en el model anglès Beeching-Peake. Aquest era el darrer crit en tecnologia naval de l’època. Es va dissenyar per a catorze tripulants-remers i fa 11 metres d’eslora.

El nom del bot és un homenatge al porto-riqueny Víctor Rojas, nascut a Arecibo l’any 1832 i que va destacar per la seva valentia en el rescat de gairebé 200 nàufrags nedant enmig dels temporals.

Aquest és un bot especialment estimat al barri de mar de Vilanova, els veïns del qual el consideren un símbol de la valentia i solidaritat dels pescadors que entraven al mar per rescatar els nàufrags en una època difícil i amb pocs mitjans.

Sabies que...

Aquest és un centre museístic que aplega tres exposicions permanents: el Museu del Mar, l'Espai Víctor Rojas i el Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués.

@visitvilanova Tweet

Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués: l'esperit de la Carpa Juanita

El Museu de Curiositats Marineres Roig Toqués mostra la col·lecció de gairebé 3.000 curiositats i objectes relacionats amb el mar que Francesc Roig Toqués (1921-2008) va atresorar al llarg de tota la vida: instruments nàutics, més de cent mostres de sorres de platja de tot el món, peixos dissecats, un esquelet de balena, maquetes navals, fòssils, mol·luscs… Avui, l’Espai Far reprodueix l’ambient d’aquell antic gabinet de curiositats que va estar obert al públic durant més de seixanta anys, des del 1946 fins a la mort del seu creador el 2008. Fins i tot s’ha recuperat i restaurat la majoria de les vitrines originals.

Aquesta és una col·lecció eclèctica de peces de tipologia i cronologia diverses, amb el nexe comú de la temàtica marinera que apassionava Francesc Roig Toqués.

En aquest espai també es ret homenatge a la famosa Carpa Juanita, el petit peix que ensinistrà Francesc Roig Toqués i que bevia en porró i menjava d’una cullereta. Si vas visitar Vilanova i la Geltrú amb l’escola als anys 80, segur que la vas anar a veure a l’antiga casa de Mas Carolina. La petita carpa va arribar a ser coneguda internacionalment, i visitants de tot el món venien a conèixer el museu i la carpa, amb un rècord de 20.000 visites anuals. Espai Far custodia avui la correspondència que el peix rebia des de països dels cinc continents.

La Carpa Juanita és encara avui una vilanovina tan popular que ella i el seu porró formen part de les figures del bestiari popular de la Festa Major de la ciutat. A l’Espai Far s’exhibeix un audiovisual amb imatges d’època procedents de l’arxiu del mateix Francesc Roig Toqués, visitants del museu original i televisions internacionals.

El jardí de l'Espai Far: un racó secret del litoral català

A més, el far s’ubica en un recinte enjardinat de lliure accés durant l’horari d’obertura del museu que ofereix unes vistes magnífiques al mar i a tota la costa. Es tracta d´un jardí mediterrani on destaquen els centenaris tamarinds (Tamarix gallica).

Hi trobem també una sèrie de peces de grans dimensions: dotze àncores de ferro i tres canons recuperats del fons marí per submarinistes i barques d’arrossegament de la flota pesquera vilanovina.

L’àncora més antiga de les que es troben datades pertanyia a una nau del segle XVIII. També trobem rampugolls per pescar al fons marí. Menció especial mereixen els tres canons navals napoleònics, que van ser rescatats del mar a prop de la desembocadura del riu Foix.

Itineraris i degustacions

L’Espai Far organitza de manera continuada diferents activitats per donar a conèixer el patrimoni marítim a tots els públics, com les visites a una barca de pesca comentades per la tripulació que acaben amb una degustació de cuina marinera als jardins de l’Espai Far.

Altres opcions són els itineraris guiats per descobrir el patrimoni mariner de la ciutat. L’Espai Far vol conservar i difondre la història i el llegat mariner de Vilanova i la Geltrú. No només a través de les seves col·leccions, sinó també dels diferents edificis històrics relacionats amb el mar que s’estenen al llarg de la façana marítima de Vilanova.

Podeu consultar l’agenda a la pàgina web de l’Espai Far.

Dades pràctiques

Dedicat a la tradició marinera local, l’Espai Far és un museu jove que es va inaugurar el 2016. Està gestionat per l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú i forma part de la Xarxa de Museus Marítims de Catalunya.

El far s’aixeca al costat del port i l’ermita de Sant Cristòfol, a un dels extrems de la costa de Vilanova:

Vilanova i la Geltrú: Una Destinació per Viure el Nadal en família
5 activitats d’estiu per grups
La Fira de Novembre
El festival Blanc de disseny i creativitat
El Museu del Ferrocarril
7 activitats per gaudir de l’aire lliure
El Dinou, cuina de proximitat i qualitat
Temps de Vi aplega 40 cellers
Conjunt arqueològic d’Adarró: un dia
Vilanova com a destinació de turisme MICE
Rutes urbanes per Vilanova i la Geltrú
Vilanova, la ciutat dels set museus
Fira de Novembre de Vilanova
Una jornada gastronòmica a Vilanova
3 propostes per passar el cap de setmana
Excursions en caiac per a tots els nivells
Idees per a un dia en família perfecte
10 coses que has de fer a Vilanova
Llença’t a l’aventura amb RocRoi
Camí de Ronda Vilanova i la Geltrú
El Port de Vilanova
Influència indiana a Vilanova i la Geltrú
“El millor del xató és compartir-lo”

Subscriute al butlletí

Visit Vilanova

Descobreix Vilanova i la Geltrú a través del nostre lloc web, on trobaràs allotjaments familiars, emocionants activitats, exquisida gastronomia, enriquidora cultura i una àmplia oferta de compres. Planifica les teves vacances perfectes amb nosaltres i aprofita l’experiència de compra única que la ciutat té per oferir!

Vull ser partner
Deixa les teves dades